Czy analiza predykcyjna stanowi zagrożenie dla rzeczywistej realizacji prawa do sądu? - Michalik, Paweł (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Analiza predykcyjna to jeden ze sposobów wykorzystywania sztucznej inteligencji w pracy prawników, mający za zadanie usprawnić ich pracę. Nie wszyscy jednak uważają, że analizę predykcyjną w wymiarze sprawiedliwości można stosować bez ograniczeń. W niniejszym opracowaniu autor podejmie próbę odpowiedzi na pytanie, czy analiza predykcyjna stanowi zagrożenie dla realizacji prawa do sądu nie tylko dla podmiotów poszukujących ochrony prawnej w procesie cywilnym, ale także dla społeczeństwa, które sprawuje publiczną kontrolę nad działalnością wymiaru sprawiedliwości. Podstawą rozważań będzie art. 33 francuskiej ustawy Nr 2019-222 z 23.3.2019 r. w sprawie programowania i reformy wymiaru sprawiedliwości na lata 2018–2022, akty prawa międzynarodowego publicznego, a także Konstytucja RP i KPC – z uwagi na potencjalną możliwość wykorzystywania tego narzędzia w polskim systemie prawnym przez tzw. powodów masowych, co jednak wymaga właściwej interpretacji obowiązujących przepisów prawa i wprowadzenia w niezbędnym zakresie nowych rozwiązań prawnych.
Keywords: sztuczna inteligencja; postępowanie cywilne; analiza predykcyjna