O moralnej odpowiedzialności HAL-a 9000, czyli etyka sztucznej inteligencji w praktyce : czy potrzebujemy definicji sztucznej inteligencji? - Nowakowski, Michał (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
W ostatnim czasie mamy do czynienia z rozwojem różnych metod z obszaru tzw. sztucznej inteligencji (SI), w tym brane są pod uwagę aspekty etyczne w kontekście nowych technologii. Powoduje to, przynajmniej na dziś, niekoniecznie efektywne dyskusje i rozważania, których wartość praktyczna w kontekście rozwoju SI o obecnym poziomie technologicznym wydaje się niewielka. Jednocześnie na plan pierwszy w kontekście szeroko rozumianej etycznej sztucznej inteligencji wysuwa się nie tyle problematyka wyboru „metody” implementacji norm etycznych, ile samego określenia, względem „kogo” lub „czego” stosujemy dane wymogi. Z tego powodu niniejszy artykuł poświęcony jest głównie zagadnieniu pojęcia (systemów) sztucznej inteligencji, które stanowić powinno punkt wyjścia dla dyskusji nad tzw. moralnością maszyn.
Keywords: sztuczna inteligencja; etyka; uczenie głębokie; agent moralny; zasady