Przyjęcie do rodziny zastępczej jako krytyczne wydarzenie w życiu dziecka - Muszyńska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Trudności doświadczane przez dziecko rozpoczynające ten etap swego życia, w którym funkcjonuje w rodzinie zastępczej, to przede wszystkim naruszające poczucie bezpieczeństwa, radykalne zmiany środowiska rodzinnego, szkolnego i lokalnego, utrata codziennych interakcji ze znanymi osobami i konieczność nawiązywania nowych. Dla emocjonalnych i behawioralnych reakcji dziecka na wydarzenie, jakim jest przyjęcie go do rodziny zastępczej, szczególne znaczenie ma jego poznawcze ustosunkowanie się do tego wydarzenia, jego przyczyn i skutków.
Keywords: krytyczne wydarzenie życiowe; rodzina zastępcza; trudności w uczeniu się; wsparcie społeczne