Rozwiązywanie sytuacji konfliktowych przez rodziców dzieci z dysfunkcją wzroku - Twaróg-Kanus, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Wszelkie działania zmierzające do budowania świadomości i wiedzy na temat konfliktu stanowią wyzwanie i szanse na lepsze relacje interpersonalne. Artykuł wskazuje na perspektywę zagadnienia konfliktu w percepcji rodziców dzieci z dysfunkcjami wzroku oraz przewidywany styl rozwiązania przez nich sytuacji konfliktowej. W środowisku rodzinnym nie jest możliwe uniknięcie konfliktu czy sporu, możliwe jest natomiast rozpoznanie sytuacji trudnych i uporanie się z konfliktem w sposób wzmacniający relacje w rodzinie na linii rodzic–dziecko.
Keywords: konflikt; dysfunkcja wzroku; rodzice; style rozwiązywania sytuacji konfliktowych