Enseñanza y aprendizaje del idioma español : retos, propuestas y perspectivas - Świątek, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Monografia Enseñanza y aprendizaje del idioma español. Retos, propuestas y perspectivas ("Nauczanie i uczenie się języka hiszpańskiego. Wyzwania, propozycje i perspektywy") pod redakcją Magdaleny Świątek to zbiór ośmiu artykułów o tematyce glottodydaktycznej, poświęconych zagadnieniom zarówno ogólnym (takim jak rola motywacji, czy wykorzystywanie kreatywności w procesie nauczania/uczenia się języków obcych), jak i szczegółowym, związanym bezpośrednio z nauczaniem/uczeniem się języka hiszpańskiego. Wśród tych ostatnich znajdują się opracowania analizujące transfer językowy z języka polskiego na hiszpański oraz błędy z niego wynikające, a także artykuły pokazujące, w jaki sposób lekcja języka hiszpańskiego może służyć prezentacji treści kulturowych. Wszystkie wymienione tu i poruszane w tomie zagadnienia są odpowiedzią na wyzwanie, jakie w obecnych czasach stawia przed uczącymi i uczącymi się proces nauczania/uczenia się języków obcych. Wiele artykułów zawiera również konkretne propozycje zadań, które pozwalają temu wyzwaniu sprostać, a także wskazuje perspektywy, jakie otwierają się przed uczącymi i uczącymi się języków.
Keywords: język hiszpański; studia i nauczanie; konferencje; kraje języka hiszpańskiego; obyczaje i zwyczaje