Scenariusze kultury w mediach i w medycynie narracyjnej - Woźny, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Książka ta jest rezultatem wieloletnich badań nad strategiami komunikacyjnymi w utworach narracyjnych i w mediach, a droga autora do medycyny narracyjnej prowadziła przez analizy narratologiczne oraz studia nad humanistyką rozumiejącą. To praca o scenariuszach kultury, które trwają przez wieki i występują jako względnie trwałe wyobrażenia, a często także jako wzory interakcji stosowane powszechnie, zwłaszcza w mediach — „odgrywane” są one w różnych dziedzinach aktywności, również tej poznawczej. Niektóre z nich powielane są w naszych zachowaniach nieświadomie, inne budowane są jako w pełni świadomy gest sprzeciwu wobec dominującej opinii publicznej. Pośród opisanych w książce scenariuszy: celebryty-skandalisty, przebudzenia czy kozła ofiarnego, które pojawiają się na co dzień w mediach, szczególne znaczenie dla jej autora ma scenariusz kulturowego suflera. Dzięki niemu dochodzi do zmiany relacji pacjent–lekarz, a w sali szpitalnej czy gabinecie lekarskim można przebić się przez gęsty las narastających od wieków po obu stronach uprzedzeń i lęków, i dotrzeć wspólnymi siłami do polany. Stając po stronie odrzuconych, ale niepoddających się, autor publikacji podejmuje polemikę z autorytetami i wskazuje na konieczność weryfikowania zastygających we współczesnych badaniach nad komunikacją i mediami stereotypów.
Keywords: analiza tekstu literackiego; mass media; dyskurs; komunikacja w polityce; komunikacja aspekt społeczny; kultura; etnologia