Zachowania zdrowotne u uczniów klas licealnych w czasie pandemii COVID-19 - Grabowska, Barbara; Malawska, Wiktoria; Ślósarz, Luba (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Odżywianie jest jednym z kluczowych elementów kształtowania zachowań prozdrowotnych. Drugi, bardzo ważny aspekt stanowi codzienna aktywność fizyczna, która niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważną rolę w procesie kształtowania nawyków prozdrowotnych odgrywa rodzina. Im więcej prozdrowotnych zachowań młodzi ludzie nauczą się w domu rodzinnym, tym większa szansa, że będą je stosowali w życiu dorosłym.
Keywords: uczniowie; zachowania zdrowotne; odżywianie; aktywność fizyczna