Wpływ pandemii Covid-19 na dynamikę tradycyjnej rodziny połączonej „joint family” w Indiach - Pietkiewicz-Pareek, Beata (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Trwająca od 2019 roku pandemia Covid-19 ma bezprecedensowy wpływ na funkcjonowanie rodziny nie tylko w Indiach, lecz także na całym świecie. Szok spowodowany utratą dochodów, zamknięciem szkół, zagrożeniem utratą zdrowia i życia dotknął zwłaszcza ludzi o niskich dochodach. Niemożność podjęcia pracy i nauki zdalnej obserwuje się w wielu regionach świata, także w zamożnych krajach. Celem badań jest prześledzenie zmian mikrospołecznych i makrospołecznych dokonujących się w tradycyjnej hinduskiej rodzinie, zwanej połączoną. Materiał podzielono na następujące pola badawcze: dobrostan rodziny, relacje pomiędzy członkami, strategie radzenia sobie z kryzysem.
Keywords: rodzina połączona; Indie; pandemia; COVID-19