Edukacja zdalna w czasie pandemii COVID-19 w doświadczeniach uczniów i uczennic: ocena relacji szkolnych i jej uwarunkowania - Jaskulska, Sylwia; Jankowiak, Barbara; Marciniak, Mateusz; Klichowski, Michał (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Relacje interpersonalne wysokiej jakości są czynnikiem chroniącym w sytuacji kryzysowej. Badania dotyczące okresu pandemii COVID-19 wskazują na związek oceny własnych sieci relacji i innych aspektów codziennego funkcjonowania. Dotyczy to także dzieci i młodzieży i jest jedną z kluczowych kwestii w profilaktyce negatywnych konsekwencji doświadczeń z okresu pandemii dla rozwoju i zdrowia psychicznego.
Keywords: edukacja zdalna; pandemia COVID-19; uczniowie; relacje społeczne