Rozmowa z dzieckiem w rodzinie w perspektywie przyszłych pedagożek - Kuszak, Kinga; Basińska, Kinga (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Umiejętności interakcyjne są ważnym elementem działań socjalizacyjnych podejmowanych przez osoby dorosłe wobec dziecka. Rozmowa rodzica z dzieckiem jest relacją asymetryczną, zróżnicowaną ze względu na poziom kompetencji komunikacyjnych uczestników rozmowy. Różnicujące są zarówno kompetencje dziecka, jak i dorosłego. Odpowiedzialność dorosłego polega na podejmowaniu konwersacji z dzieckiem na temat interesujący młodszego partnera interakcji, wymiany myśli o wspólnych sprawach i problemach, a jednocześnie tworzeniu dziecku warunków do ujawniania własnych poglądów, opinii i przekonań. Rodzice aranżują atmosferę poczucia równości osób, sprzyjającą otwartości i zwierzeniom.
Keywords: rozmowa dorosłego z dzieckiem; rozmowa w rodzinie; czas na rozmowę; temat rozmowy; sposób prowadzenia rozmowy z dzieckiem