Odrodzenie irlandzkiej książki etnicznej i jej rola w kształtowaniu kultury nowego państwa - Cisło, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przedmiotem badań opisanych w niniejszej pracy jest odrodzenie irlandzkiej książki etnicznej i jej rola w kształtowaniu kultury państwa, które powstałow 1922 roku po odłączeniu się dwudziestu sześciu irlandzkich hrabstw od ZjednoczonegoKrólestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii, od 1949 roku stanowiących suwerennąrepublikę. Owo nowe państwo europejskie utworzono na skutek długotrwałejwalki Irlandczyków o autonomię, po wielu wiekach uzależnienia Irlandii odwładców angielskich. Podobnie jak miało to miejsce w wypadku innych narodówOdrodzenie IKE_.indd 7 2018-05-09 11:25:468 Wstępeuropejskich walczących o suwerenność, w swoich dążeniach do niepodległości Irlandczycyczęsto wykorzystywali argument historyczny, powołując się na elementywykształconej przez wieki swoistej tożsamości narodowej. Jednym z nich jest własnyjęzyk i łącząca się z jego użytkowaniem kultura książki. Dlatego na przełomieXIX i XX wieku, po okresie, w którym w Irlandii wydawano zaledwie dwa, trzy irlandzkojęzycznetytuły na dekadę, zaczęło ukazywać się od dziesięciu do dwudziestutytułów rocznie, a liczba ta podwoiła się po powstaniu państwowej agencji wydawniczejAn Gúm, powołanej do życia przez rząd Wolnego Państwa Irlandzkiego.Właśnie ten szybki wzrost przyczynił się do odrodzenia książki irlandzkojęzycznej.Bez wątpienia towarzyszyło ono przemianom politycznym: walce o niepodległość,utworzeniu nowego państwa oraz kształtowaniu jego kultury. Celem niniejszejpracy jest opis tego zjawiska w szerokim kontekście historycznym, społecznymi kulturowym, a także pokazanie, jak było ono związane z irlandzką polityką orazjak ukształtowanie książek kreowało irlandzką tożsamość edycji, przyczyniając siędo wzmocnienia wśród Irlandczyków poczucia tożsamości narodowej.
Keywords: literatura irlandzka -- 1990- -- historia i krytyka; edytorstwo -- Irlandia -- 20 w.; język irlandzki -- odnowa; książki i czytanie -- Irlandia; drukarstwo -- Irlandia -- historia; polityka kulturalna -- Irlandia; książki -- aspekt społeczny -- Irlandia -- historia; Irlandia -- życie intelektualne