Blaski i cienie edukacji domowej w przekonaniach praktykujących ją matek - Krasuska-Betiuk, Marta; Dropia, Paulina (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
W 2021 roku, 7 września, minęło 30 lat od dnia, kiedy w 1991 roku Sejm RP X kadencji przyjął Ustawę o systemie oświaty, której zapisy umożliwiły spełnianie przez dzieci i młodzież obowiązku szkolnego i nauki poza szkołą, głównie w domu rodzinnym. Stowarzyszenie Edukacji w Rodzinie szacuje, że pod koniec 2021 roku edukacją domową zostanie objętych ponad 20 tys. dzieci w naszym kraju. W artykule dokonano krótkiego przeglądu polskich badań i przedstawiono z perspektywy rodziny ten model edukacji alternatywnej.
Keywords: edukacja domowa; matki-edukatorki; badania jakościowe