Matka Polka Pandemiczna - życie codzienne współczesnych matek w czasie pandemii - Lewicka, Monika (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie macierzyństwa w trudnej, kryzysowej sytuacji, w której znalazły się kobiety-matki na skutek pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2. Celem jest również zwrócenie uwagi na konieczność rekonstrukcji codzienności, której musiały dokonać matki, aby poradzić sobie w obliczu nowych trudności: połączeniem życia rodzinnego z pracą zawodową i wsparciem dzieci w edukacji. Artykuł pokazuje również zagrożenia i wyzwania dla macierzyństwa wobec pandemicznej rzeczywistości.
Keywords: pedagogika; matka; macierzyństwo; dziecko; rodzina; codzienność; pandemia COVID-19