Druki ulotne i okolicznościowe jako źródła do badań dziejów i kultury Dolnego Śląska lat 1945-1956 - Firlej - Buzon, Aneta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Polacy zmuszeni pojałtańskim porządkiem lub innymi konsekwencjami tragedii lat 1939–1945 do uporządkowania na nowo swojego życia na Dolnym Śląsku, budowali tam swoją powojenną egzystencję, znajdując informacje i kierując się radami zawartymi w drukach akcydensowych i okolicznościowych publikacjach. Początkowo publikacje te były pierwszymi i jedynymi dostępnymi źródłami informacji w języku polskim. Od kwietnia 1945 r. tworzyli pejzaż medialny na Dolnym Śląsku i byli w nim obecni w większym lub mniejszym stopniu przez cały analizowany okres 1945–1956. W publikacjach tych zachowane są różne aspekty życia społeczności regionalnej, zgodnie z intencjami i przesłankami ich autorów/wydawców, ich celami, grupami docelowymi czytelników, dostępnymi możliwościami i technikami drukarskimi itp.Autorka niniejszego opracowania skupiła się na poszukiwaniu oryginalnych druków akcydensowych i okazjonalnych wydawanych na Dolnym Śląsku w latach 1945-1956. Biblioteki z największymi zbiorami wydawnictw efemerycznych to wrocławskie biblioteki naukowe zajmujące się humanistyką — Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, Biblioteka Instytutu Narodowego im. Ossolińskich i Dolnośląska Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Mikulskiego. Największa, unikalna kolekcja wydawnictw efemerycznych przechowywana w Bibliotece Uniwersyteckiej okazała się skarbnicą dziedzictwa kulturowego, regionalną uczelnią pisarską.werset. Zdecydowana większość tej spuścizny, szacowanej na 15 tys. publikacji, spuścizny wszystkich ludzi żyjących na Dolnym Śląsku, nie została poddana systematycznej analizie naukowej, dlatego pozostała w dużej mierze nieodkryta, w większości nieznana w świecie akademickim. Kolejna instytucja, która się odwróciłaKopalnią druków akcydensowych ma być Archiwum Państwowe we Wrocławiu, a zwłaszcza jego oddział w Legnicy. W Archiwum Uniwersytetu Wrocławskiego autor odnalazł wiele cennych informacji, w tym informacje ze źródeł efemerycznych. Poszukiwania przez autora druków akcydensowych i okazjonalnych publikacji w innych bibliotekach regionalnych, poza nielicznymi wyjątkami, nie przyniosły żadnych rezultatów.
Keywords: druki ulotne -- kolekcjonerzy i kolekcje -- Polska -- 1945-1970; druki ulotne -- Polska -- Śląsk, Dolny (region) -- 1945-1970; Śląsk, Dolny (Polska; region) -- sytuacja społeczna -- 1945-1970