Tajemnica jako problem filozoficzny i sytuacja egzystencjalna. Studium ze szczególnym uwzględnieniem myśli Lwa Szestowa i Gabriela Marcela - Węcławski, Michał (2021)
Praca stanowi próbę ujęcia i opisania kwestii tajemnicy w dwojakim aspekcie: problemu, o którym się myśli, oraz sytuacji, której się doświadcza. Trzema głównymi celami są: pogłębienie rozumienia ta-jemnicy, a wraz z nią niektórych zagadnień pokrewnych; wskazanie na postawę filozoficzną, która sprzyja mówieniu o tajemnicy; ukazanie tajemnicy jako pojęcia przydatnego w filozoficznym namyśle. Rozprawa składa się ze wstępu, dziewięciu rozdziałów ujętych w trzy niezależne części, zakończenia, indeksów (osobowego i rzeczowego) oraz bibliografii. Z uwagi na immanentną niejasność tytułowego pojęcia, a zarazem na wielość wątków, które ono nasuwa, wywód przebiega wielotorowo. Dzięki roz-patrywaniu problemów pozornie pobocznych możliwe jest zarysowanie szerokiego tła, na którym uwidocznia się zagadnienie tajemnicy. Służy temu również analiza filozofii Lwa Szestowa i Gabriela Marcela ― podwójne studium przypadku wprowadzające do części trzeciej, a zarazem będące do niego komentarzem.
Keywords: tajemnica; Lew Szestow; Gabriel Marcel; filozofia egzystencjalna; filozofia religii; sekret; zagadka; niewyrażalne; wiara; rozum; miłość; nadzieja; śmierć; zło; technika; samotność; wspólnota; filozofia; człowiek