Pharmacopea : uzależnienia, obsesje, konflikty - Pawłowska, Maja; Wysłobocki, Tomasz (Uniwersytet Wrocławski, 2013)
Tom Pharmacopea. Uzależnienia, obsesje, konflikty, pod redakcją Mai Pawłowskiej i Tomasza Wysłobockiego, zawiera referaty wygłoszone podczas XIV Spotkań Specjalistów Dawnych Literatur Romańskich. Dawna literatura ma wiele do zaoferowania współczesnym czytelnikom. Nie tylko podejmuje dialog z tradycją starożytną, lecz również pozwala uwypuklić procesy estetyczne i intelektualne zachodzące w dłuższym odstępie czasu. Ponadto reinterpretuje, rozwija bądź nadaje nowe znaczenia tematom i motywom. Oprócz literatury francuskiej, omawiana jest także twórczość włoska, hiszpańska i portugalska. Składające się na książkę artykuły zostały podzielone na dwie grupy: „pharmacopea”, czyli środki lecznicze odgrywające różnorodne role w dziełach literatury dawnej oraz kwestie odchyleń od normy ujęte w hasłach „uzależnienia, obsesje, konflikty”.Szeroki wachlarz omawianych dzieł, należących do różnych kultur i okresów historycznych, sprawia, że uważny czytelnik może dostrzec zadziwiającą nowoczesność poglądów ludzi żyjących przed wiekami, ich nonkonformizm myślowy i rozliczne analogie do współczesnych zachowań i sposobów myślenia.
Keywords: pharmacopea; środki lecznicze; uzależnienia; obsesje; konflikty; literatura romańska