Teorías narrativas e interdiscursivas en la prosa hispánica - Losada Palenzuela, José Luis; Ziarkowska, Justyna (Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Tom zatytułowany Teorías narrativas e interdiscursivas en la prosa hispánica (Teorie narracyjne oraz interdyskursywne w prozie hiszpańskojęzycznej) to monografia zredagowana przez hispanistów z Uniwersytetu Wrocławskiego: José Luisa Losadę Palenzuela oraz Justynę Ziarkowską. Prace przygotowane przez dziewiętnastu, najczęściej młodych, badaczy reprezentujących ośrodki hispanistyczne z Polski, Czech, Niemiec, Serbii, Włoch i Hiszpanii, zostały ułożone w trzy obszerne bloki tematyczne – „Hiszpańska proza narracyjna”, „Proza narracyjna Hispanoameryki” oraz „Proza Złotego Wieku”. Znakomita większość artykułów dotyczy prozy dwudziestowiecznej (pisarze hiszpańscy, jak Juan Ramón Jiménez, Juan Goytisolo, Antonio Muñoz Molina czy Arturo Pérez-Reverte oraz autorzy hispanoamerykańscy, jak Roberto Arlt, Carlos Fuentes czy Alejo Carpentier) badanej z różnych perspektyw: przez pryzmat intertekstualności lub hermeneutyki, w kontekście muzyki lub malarstwa, w odniesieniu do Gérarda Genette' a, Michela Foucault czy Paula Ricoeura.
Keywords: narrativa peninsular; narrativa hispanoamericana; prosa del Siglo de Oro