W poszukiwaniu odpowiedniej formy : rola wydawcy, typografa, artysty i technologii w pracy nad książką - Góralska, Małgorzata; Staniów, Bogumiła; Tomaszewski, Andrzej; Hojka, Bożena; Zając, Michał; Jamróz-Stolarska, Elżbieta; Jarska, Lidia; Piechota, Grażyna; Kida, Aleksandra; Rejakowa, Bożena; Bierkowski, Tomasz; Socha, Klaudia; et al. (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Bibliolog, rozpatrując fenomen książki, powinien pamiętać, że jej postać materialna zależała nie tylko kiedyś, ale także i dzisiaj, zarówno od przeznaczenia edycji, jak i zmieniających się w czasie możliwości technicznych oraz norm estetycznych. Za wszystko odpowiedzialni byli i są ludzie reprezentujący różne zawody, a często także różną wizję przygotowywanej zbiorowym wysiłkiem edycji. Współczesność, dając nowe możliwości techniczne, zmienia też myślenie o książce – jej walorach, funkcjach oraz zadaniach społecznych. W pierwszej części prezentowanego tu tomu zebrano rozważania poświęcone miejscu książki wśród innych mediów, szczególnym jej formom, jak również funkcji elementów składowych edycji oraz ujawniającym się w edycjach książek dziecięcych postmodernizmie. Koniecznym warunkiem powstania udanej pod względem edytorskim książki jest współpraca odpowiednio przygotowanych wydawców i grafików. O ich kształceniu, zasadach współdziałania, zakresie odpowiedzialności traktują artykuły zaprezentowane w drugiej części tomu. Niewątpliwie o walorach estetycznych poszczególnych realizacji wydawniczych w największej mierze decydują graficy i typografowie – ich umiejętności, indywidualność i wrażliwość. Ważne staje się pytanie, w jakim stopniu doświadczenia z przeszłości mogą być lekcją dla współczesnych twórców. I o tym właśnie mówią zamieszczone na kolejnych stronach teksty, ukazujące sylwetki wybitnych współczesnych typografów oraz dokonania ich poprzedników. W rozważaniach o jakości edycji nie może też zabraknąć pytania o to, jaką drogą trafiają do odbiorców książki, co przy zmieniającej się współcześnie technologii może stwarzać problemy. Warto podkreślić, że niezależnie od nowych form dystrybucji istnieją sposoby tradycyjne, ważne zwłaszcza przy książkach wartościowych estetycznie, często niekonwencjonalnych. I o tym wszystkim mówi ostatnia część prezentowanej tu publikacji. Na zakończenie tych wstępnych uwag trzeba jeszcze raz podkreślić, że ukazana tu interdyscyplinarna i wieloaspektowa analiza pracy nad dawną i współczesną książką była możliwa dzięki autorom reprezentującym różnorodne środowiska. A wśród nich są bibliologowie, graficy, decydujący o koncepcji edytorskiej wydawcy, jak również bibliotekarze udostępniający książki w tradycyjnej i nowej postaci.
Keywords: edytorstwo; książki