Dolce Italia? : dzieje współczesnych Włoch w twórczości Francesca Gucciniego i innych "śpiewających autorów" - Artico, Davide (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Zaprezentowano wielokształtną aktywność twórczą (w dużym stopniu literacką) Francesca Gucciniego - artysty na sposób renesansowy wszechstronnego, który nigdy nie dał się uwieść syrenom elektryzmu i od pół wieku bez mała stanowi jeden z filarów współczesnej kultury włoskiej.
Keywords: Guccini Francesco; pieśni włoskie; Włochy - w literaturze; tematy, motywy