Dziedziczenie treści cyfrowych na podstawie regulaminu portalu społecznościowego Facebook - Wencel, Hanna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2021)
Obecnie znaczna część naszego życia odbywa się w sferze wirtualnej, a konta na portalach społecznościowych służą już nie tylko do kontaktów ze znajomymi, ale także pomagają w rozwijaniu działalności gospodarczej czy też budowaniu wizerunku. Wydaje się, że treści społecznościowe mogą przejawiać zarówno wartość sentymentalną, jak i znaczną wartość majątkową, wobec czego uzasadnionym jest postawienie pytania, czy treści te po śmierci użytkowników mogłyby przypaść w udziale ich spadkobiercom. W niniejszym artykule dokonano analizy najważniejszych postanowień regulaminu Facebooka i udostępnionych przez ten serwis narzędzi związanych ze śmiercią użytkowników. Rozważania nad treścią umowy łączącej użytkownika z operatorem serwisu Facebook uzupełniono analizą obowiązujących przepisów prawa polskiego. Celem autorki jest także zwrócenie uwagi na naglącą potrzebę dopasowania instrumentów prawa spadkowego do aktualnych potrzeb użytkowników.
Keywords: treści cyfrowe; kodeks cywilny; prawo spadkowe; dziedziczenie; serwis społecznościowy; click-wrap; profil; Facebook; śmierć użytkownika; status In memoriam; opiekun konta; usunięcie konta