Jakość kształcenia na uczelniach zagranicznych a mobilność edukacyjna studentek pedagogiki - Marciniak, Mateusz (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Internacjonalizacja stanowi jeden z istotnych wymiarów szkolnictwa wyższego. Towarzyszy jej wzrost dostępności programów wymiany międzynarodowej oraz uznawalności okresu studiów realizowanych za granicą. W strategiach rozwoju uczelni dużo uwagi poświęca się budowaniu oferty uczelni partnerskich, zapewniających wysoką jakość kształcenia i różnorodne metody nauczania. Badania młodzieży akademickiej wskazują, że czynniki te są istotne, ale nie kluczowe w podejmowaniu decyzji o wymianie zagranicznej.
Keywords: internacjonalizacja szkolnictwa wyższego; jakość szkolnictwa wyższego; mobilność edukacyjna; Erasmus; młodzież akademicka