The EU work-life balance directive – will it be a game changer for family policy in Poland? - Kozłowska, Agnieszka; Ratajczak, Łukasz P. (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Rodzina jest jedną z najważniejszych wartości w życiu człowieka, co potwierdzają kolejne sondaże, raporty i badania. Jednak, w wyniku zmian demograficznych, a także ekonomicznych i społecznych, struktura i preferowane modele życia rodzinnego także podlegają zmianom. Jednym z kluczowych czynników wpływających na te zmiany jest emancypacja kobiet i mężczyzn. Przekraczanie granic stereotypów płciowych od dawna ma miejsce w odniesieniu do kobiet, które wkroczyły w sferę publiczną i rynek pracy, stopniowo budując swoją niezależność ekonomiczną i podejmując się kolejnych zawodów i stanowisk, stereotypowo uznawanych za domenę mężczyzn. Te procesy są od dawna wspierane przez polityki równościowe i towarzyszące im prawo antydyskryminacyjne, które powstaje zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i krajowym.
Keywords: równowaga życia zawodowego i rodzinnego; równowaga praca-dom; dyrektywa work-life balance; urlop rodzicielski; urlop ojcowski; teoria sprawiedliwości płci; równość kobiet i mężczyzn; polityka rodzinna; polityka edukacyjna