Predykcyjna rola modeli socjalizacji w przewidywaniu kompetencji młodzieży w starszym wieku szkolnym - Zacharuk, Tamara; Sobczak, Sławomir (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
Odziaływania socjalizacyjne rodziców przyczyniają się nie tylko do rozwoju sfery społeczno-kulturowej i psychologicznej dziecka, lecz także mogą kształtować jego umiejętności składające się na kompetencje. Postanowiono sprawdzić, które z modeli socjalizacji stosowane przez rodziców oddziałują na wzrost kompetencji u młodzieży w starszym wieku szkolnym.
Keywords: modele socjalizacji; kompetencje; młodzież; starszy wiek szkolny