Marital satisfaction – a literature review - Czechowska-Bieluga, Marta; Lewicka-Zelent, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
W ciągu ostatnich dekad, w literaturze, znaczną uwagę poświęca się poczuciu zadowolenia z małżeństwa, które jest prawdopodobnie najczęściej analizowaną zmienną zależną w obszarze życia rodzinnego. Podczas gdy badania analizowanej kwestii są dobrze udokumentowane i mają długą historię, statystyki wskazują, że satysfakcja z małżeństwa jest często trudna do osiągnięcia i utrzymania. Potwierdza to potrzebę identyfikacji determinantu małżeńskiego sukcesu.
Keywords: rodzina; zadowolenie z małżeństwa; małżeństwo