Norma wzajemności w środowisku rodzinnym. Relacje dzieci z rodzicami w kontekście wzajemności - Guzy-Steinke, Halina (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2021)
W artykule przedstawiono normę wzajemności w kontekście nauk społecznych: filozofii, socjologii, psychologii, pedagogiki, a także religii. Nauki te opisują wzajemność jako normę moralną równoznaczną z przyjmowaniem powinności wobec innych ludzi. Mechanizm jej działania wraz z powstawaniem zobowiązań przyczynia się do tworzenia więzi międzyludzkich, poczucia obowiązku, ale również poczucia winy. Specyficzną sytuację wymiany wzajemnej tworzy rodzina. Podstawą więzi są w niej uczucia moralne, które generują poczucie obowiązku i mobilizują do ponoszenia wyrzeczeń podczas jego realizacji. „Odwzajemniona dobrowolność” jest podstawą spoistości rodziny.
Keywords: wzajemność; rodzina; obowiązek; odpowiedzialność