Rozdział 5b. The system of evaluation of mediators' qualifications in Lithuania: model and application experience - Tvaronavičienė, Agnė; Uscila, Rokas (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Bez względu na zakres wsparcia, promocji i reklamy mediacji prowadzonych przez państwo jakość i wartość mediacji w oczach zaangażowanych stron oraz społeczeństwa ogółem zależy od kompetencji i jakości usług świadczonych przez mediatora. W opracowaniu tym opisano litewski model regulacji i zasad dopuszczenia do wykonywania zawodu mediatora, a także omówiono proces tworzenia i strukturę Listy Mediatorów Republiki Litewskiej. W szczególny sposób wskazane zostały zasady i tryb przeprowadzania państwowego egzaminu mediatorskiego, jak również uwzględniono ocenę rezultatów jego wprowadzenia. Przeprowadzone badania wskazują na efektywność wprowadzonego systemu ewaluacji kandydatów na mediatorów i sposobu ich egzaminowania. Tym niemniej można wyróżnić kilka aspektów obecnego modelu wymagających poprawy. Jednym z nich jest potrzeba zapewnienia kandydatom na mediatorów odpowiedniego szkolenia praktycznego, w czasie którego – jeszcze przed egzaminem – zdobędą umiejętności mediacyjne konieczne w ich przyszłej praktyce. Kolejnym wyzwaniem jest propozycja redukcji do niezbędnego minimum katalogu wyjątków od konieczności przystąpienia do egzaminu mediatorskiego. Wyżej wymienione badania wskazały również na potrzebę okresowej oceny mediatorów oraz świadczonych przez nich usług.
Keywords: mediator; qualifications; list of mediators; mediators exam