Rozdział 4. Mediar y remediar: la mediación como profesión y como procedimiento para gestionar conflictos en España - Alcaide, Carlos Villagrasa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Mediacja jest coraz częściej wybieraną alternatywą w zawodach prawniczych jako ścieżka kariery po studiach i szkoleniach podyplomowych. Jest także opcją dla zarządzania konfliktami z uwagi na swoje zalety, do których należy znaczna autonomia stron w rozwiązywaniu konfliktu, przynajmniej w porównaniu z innymi opcjami, dającymi stronom mniejsze możliwości odpowiedzialnego i suwerennego podejmowania decyzji o własnym życiu i o relacjach międzyludzkich. Ale mediacja to nie tylko zawód nabyty po wyższym i specjalistycznym przeszkoleniu w zakresie technik ułatwiania dialogu i zarządzania pokojową komunikacją. Jest to idealny sposób na promowanie demokratycznego współistnienia i poszanowania różnorodności, dlatego coraz ważniejsze jest podkreślanie jego stosowania i promowanie mediacji także wśród dzieci i młodzieży. Istotne jest, by już od najmłodszych lat rozwijać świadomość własnych praw i respektować je. Ważne jest, aby w procesie stopniowego uczenia się dzieci nabywały kompetencje społeczne, które będą umożliwiały w przyszłości, ale też obecnie, rozwiązywanie sporów m.in. dotyczących ich własnego życia. To pokojowa droga do promowania równości naszych systemów demokratycznych.
Keywords: Konwencja o prawach dziecka; mediacja rodzinna; mediacja szkolna; mediacja w sprawach cywilnych i handlowych; mediacja rówieśnicza