Movnij obraz deâkih viklikiv ukraïns'koï sučasnosti v diskursi UGKC 2016-2019 rokiv - Barabasz-Rewak, Olga (Wydawnictwo Naukowe [i] WN Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich im. Franciszka Karpińskiego)
W oficjalnym dyskursie Ukraińskiej Cerkwi Grekokatolickiej 2016-2019 funkcjonują liczne środki językowe wyrażające pojęcie 'wyzwania współczesności' wpływające na światopogląd Ukraińców oraz budowę społeczeństwa bazującego na wartościach chrześcijańskich. W obliczu odpowiedzialności za wiernych Zwerzchnik Ukraińskiej Cerkwi Grekokatolickiej Abp większy kijowsko-halicki S. Szewczuk i Synod Biskupów starają sie szybko zareagować na pojawienie się nowych trendów.
Keywords: wojna; Ukraiński Kościół Grekokatolicki; wartości; rodzina