Wypełnianie roli zawodowej przez nauczycieli z doświadczeniami odwrócenia ról w rodzinie - Żłobicki, Wiktor (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Wskazuje się, że istnieje związek między doświadczeniem parentyfikacji, czyli odwrócenia ról w rodzinie, i skutkami traumy relacyjnej wynikającej z parentyfikacji, a charakterem pracy zawodowej związanej z szeroko rozumianym pomaganiem. Badania potwierdzają, że osoby wybierające na przykład zawód nauczyciela, lekarza, psychologa, psychoterapeuty czy pielęgniarki – same często doświadczyły parentyfikacji w rodzinie pochodzenia. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na możliwe zakłócenia w wypełnianiu roli zawodowej przez nauczycieli, którzy w dzieciństwie doświadczyli odwrócenia ról w rodzinie.
Keywords: parentyfikacja; rodzina; nauczyciel; rola zawodowa; relacje interpersonalne