O (nie) idealnej żonie w czasach dynamicznych zmian – dylematy i wyzwania - Herudzińska, Małgorzata H. (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Podkreśla się, że współczesne małżeństwa, w porównaniu do tych, które żyły dawniej i korzystały z gotowych wzorców, opartych na czytelnej dominacji męża nad żoną, mają trudniejsze zadanie, polegające na współpracy w zakresie wypracowywania wzorów wzajemnych relacji. Wskazuje się na przymus kreowania ról rodzinnych. Celem artykułu jest charakterystyka: modelu świadomościowego idealnej żony; przeszkód (i ich przyczyn) w realizacji wymogów roli żony przez współczesne kobiety (napięcie w roli); (nie)spełnionych oczekiwań żon wobec swoich mężów oraz umiejętności ich komunikowania współpartnerowi.
Keywords: idealna żona; przeszkody w wypełnianiu roli żony; oczekiwania współczesnych żon wobec mężów; szczęście/sukces małżeński