Kulturotwórcza czy inkulturacyjna funkcja rodziny współczesnej? - Ferenz, Krystyna (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Ukazanie zmienności form realizacji funkcji rodziny określanej jako kulturotwórcza, przy zachowaniu jej roli we wprowadzaniu młodego pokolenia w uczestnictwo w kulturze
Keywords: rodzina współczesna; transmisja kulturowa; funkcja inkulturacyjna; tożsamość kulturowa