Kursy języka polskiego na Śląsku Opolskim w pierwszej połowie XX wieku - Sapia-Drewniak, Eleonora (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Celem opracowania jest poznanie i przedstawienie roli kursów języka polskiego realizowanych na terenie Śląska Opolskiego w okresie jego przynależności do państwa niemieckiego w latach międzywojennych, oraz po zakończeniu II wojny światowej do 1948 roku. zadaniem kursów była kompensacja braku możliwości uczenia się w szkole z polskim językiem wykładowym do 1945 r., przeciwstawienie się germanizacji ludności śląskiej oraz rozbudzenie poczucia przynależności do narodu polskiego
Keywords: kursy języka polskiego; Śląsk Opolski; okres międzywojenny; lata powojenne; ludność polska