Czasopismo dla rodzin „Opiekun Domowy” (1865-1876) - o rodzinie i wychowaniu - Jakubiak, Krzysztof; Nawrot-Borowska, Monika (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest zwrócenie uwagi na nasilone w drugiej połowie XIX w. w Królestwie Polskim zainteresowanie publicystów pism rodzinnych – rodziną jako środowiskiem wychowawczym. Dokonana zostanie historyczna rekonstrukcja wzorca rodziny i idei wychowania w niej, wypracowywanych i propagowanych na łamach warszawskiego czasopisma rodzinnego „Opiekun Domowy” z lat 1865–1876
Keywords: rodzina; wychowanie; prasa rodzinna; XIX wiek; „Opiekun Domowy”; porady