Konstruowanie tożsamości społecznej wolontariuszy Narodowej Służby Ochrony Cywilnej we Włoszech. Studium socjologiczne - Grębowiec-Baffoni, Jolanta (2020)
W ostatnich latach organizacje wolontariackie coraz częściej stanowią przedmiot dociekań naukowych. Obok badań dążących do zrozumienia wartości gospodarczej wolontariatu oraz kapitału społecznego powstającego za jego przyczyną, badacze starają się wyłonić motywacje osób zasilających szeregi stowarzyszeń wolontariackich. W pracach poświęconych tej tematyce wskazuje się na ogół na bodźce altruistyczne, ale także na towarzyszące tym pobudkom różnego rodzaju motywacje osobiste, takie jak podnoszenie własnych specjalizacji i kwalifikacji, zdobywanie doświadczenia potrzebnego w przyszłej pracy zawodowej, czy też korzyści wynikające z poszerzania relacji społecznych i kapitału społecznego. Bez względu na różnorodne przyczyny podejmowania służby wolontariackiej istotne jest podkreślenie jej znaczenia w rozwoju poszczególnych dziedzin życia społecznego oraz wsparcia, jakie wolontariusze oferują różnorodnym instytucjom i obywatelom w sferze bezpieczeństwa.W mojej pracy doktorskiej, biorąc pod uwagę wymienione zagadnienia, starałam się zbadać procesy, w jakich jednostki budują tożsamości społeczne przed wstąpieniem do grup wolontariackich i po wstąpieniu do nich, ze szczególnym uwzględnieniem wolontariuszy grup dyspozycyjnych Ochrony Cywilnej we Włoszech. Członkowie tych grup, dbając o bezpieczeństwo terytoriów i mieszkańców, nie tylko w wieloraki sposób przyczyniają się do wzrostu dóbr ekonomicznych i społecznych, lecz niejednokrotnie, nie bacząc na ciężkie, a nawet ekstremalne warunki służby, spieszą z pomocą, by ratować życie ludzkie i dobytek, przyczyniając się do wzrostu stanu bezpieczeństwa oraz zwiększenia jego percepcji.
Keywords: tożsamość społeczna; tożsamość członków wolontariatu; cywilne grupy dyspozycyjne; wartości; skale wartości; kapitał społeczny; dar pomocy; rytuały interakcyjne; zagrożenia; nowe rodzaje bezpieczeństwa; transformacja systemów bezpieczeństwa; socjologia grup dyspozycyjnych