Kobiecość, męskość i dylematy tożsamościowe w narracjach bigraficznych młodych pracowników prekaryjnych - Drabina-Różewicz, Aleksandra (Uniwersytet Wrocławski, 2021)
Roważania na temat relacji między płcią i pracą, jakie stanowią przedmiot niniejszej dysertacji doktorskiej, sa efektem głebokiej refleksji na temat procesów prekaryzacji pracy oraz kobiecych i męskich form ich doświadczenia.Idea, wokół której wykrystalizował się poruszany w tej pracy problem badawczy, jest wypadkową wielu tematycznych refleksji prowadzonych w ramach realizacji projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki oraz Deutsche Forschungsgemeinschaft PREWORK ( "Młodzi pracownicy prekaryjni w Polsce i Niemczech : socjologiczne studium porównawcze warunków pracy i życia świadomości społecznej i aktywności obywatelskiej") nr umowy NCN : UMO-2014/15/G/HS4/04476, DFG : TR1378/1-1, który realizowałam jako członek wrocławskiego zespołu badawczego. Niniejsza praca jest efektem wielu podejmowanych przeze mnie prób naukowego dociekania odpowiedzi na pytania o zależności pomiędzy rolą i tożsamością kobiety i mężczyzny a procesem dorastania w warunkach przemian, jakie współcześnie zachodzą na rynku pracy i wpływają na losy oraz przebieg biografii ludzi młodych. W dysertacji podejmuję się analizy wybranych spośród 70 zgromadzonych w projekcie głównym i dodatkowym mniejszym projekcie narracyjnym wywiadów autobiograficznych z młodymi pracownikami prekaryjnymi w rejonie Dolnego Śląska i Mazowsza.
Keywords: prekaryzacja pracy; dorosłość; kobiecość; męskość