Semantyczno - kulturowa interpretacja roślin (niektóre aspekty pogranicza chrześcijańsko - pogańskiego) - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2001)
Rośliny w magiczno- i obrazowo-religijnym myśleniu symbolicznym oraz w tradycjach wielu ludów odgrywają znaczącą rolę. Z rozmaitych aspektów implikowanych przez te wymiary w niniejszej pracy podjęte zostaną niektóre kwestie symbolicznej interpretacji roślin i semantyki leksykalnej związane w szczególności z semantyczną analizą kategorii nazw roślin, które są zawarte w materialewybranych opracowań słownikowych.
Keywords: pogaństwo; symbolika roślin; kwiaty - nazwania; symbolika kwiatów; onomastyka; symbolika chrześcijańska; rośliny - folklor; rośliny aspekt symboliczny; kongresy i konferencje - Polska