Rodzinna edukacja medialna przygotowaniem do funkcjonowania dziecka w świecie mediów - Nowicka, Ewa (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Technologie informacyjno-komunikacyjne stanowią niezwykle ważny element życia rodzinnego. Rodzice dokładają wielu starań w organizowaniu pierwszych wrażeń i doświadczeń medialnych swoich dzieci. Doświadczenia te mogą mieć charakter pozytywny, ale również negatywny. Niezwykle ważna jest zapoczątkowana przez samych rodziców edukacja medialna, która stanowić będzie elementarne przygotowanie najmłodszych do prawidłowego i świadomego odbioru mediów.
Keywords: edukacja medialna; dziecko; wychowanie; rodzina; media; technologie informacyjne