Funkcjonowanie rodzin dzieci z niepełnosprawnością intelektualną– wybrane aspekty - Lipińska-Lokś, Jolanta (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Niepełnosprawność dziecka zawsze, choć w różnym stopniu, wpływa na wypełnianie funkcji rodziny, wyznacza jej styl życia. Codzienność rodzin obfituje w liczne i różnorodne sytuacje trudne, które mogą stanowić zarówno problem nie do pokonania, jak i wyzwanie, z którym po prostu należy się zmierzyć – samemu lub korzystając z tak ważnego wsparcia społecznego.
Keywords: rodzina; rodzice; niepełnosprawność; dziecko z niepełnosprawnością intelektualną