Religious education in Poland: between absence and presence - Hejwosz-Gromkowska, Daria (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
W poszczególnych systemach edukacyjnych istnieją różne podejścia wobec nauczania religii w szkole. W Polsce edukacja religijna ma charakter wyznaniowy (katecheza) w związku z silną pozycją Kościoła Katolickiego. Zważywszy na fakt, że 94.2% uczniów szkół podstawowych uczęszcza na katechezę, autorkę tekstu interesowało, czy w podstawie nauczania dla szkół podstawowych uwzględnia się problematykę różnorodności religijnej i wyznaniowej oraz czy religia traktowana jest tako fenomen kulturowy
Keywords: edukacja religijna; Polska; katecheza; podstawa programowa; szkoła podstawowa