Wielojęzykowość i wielokulturowość pograniczy (w kontekście polskim) - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2006)
Temat pracy wyznacza obszar rozważań sprowadzający się do problematyki pogranicza jako strefy, której - pomijając odosobnione przypadki homogamii etnicznej, kulturowej i językowej - właściwa jest niejednolitość kulturowo-etniczno-językowa oraz - w konsekwencji jego istoty - wymiar dociekań obejmujący strefę przyległości i wpływu zjawisk kulturowych graniczących ze sobą wspólnot, a tym samym dotykający relacji wzajemnych między językiem a kulturą w jednym ze specyficznych wymiarów tych współzależności, jakim jest złożoność stykania się przedstawicieli odmiennych kultur (rozmieszczonych przestrzennie kultur określonych etnosów) i odmiennych języków (konkretnych etnolektów).
Keywords: wielojęzykowość pograniczy; wielokulturowość pograniczy; antroponimy; etnonimy; toponimy