Pro- i antynatalizm. Spór o sens życia i sposoby ratowania planety - Florkowski, Robert (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Nauk Społecznych. Instytut Socjologii, 2021)
Artykuł zwraca uwagę na jedną z głównych dominant socjalizacji – wychowywanie kolejnych pokoleń w duchu pronatalizmu, co sprawia, że dla zdecydowanej większości członków współczesnychspołeczeństw rodzicielstwo jest „oczywistą oczywistością”. Antynataliści polemizują z pronatalistami i twierdzą, że ludzie powinni zrezygnować z prokreacji. Traktują ją jako złą moralnie. Ich zdaniem samoświadome życie stanowi źródło cierpień, którym trudno nadać sens. Człowiek wyłaniasię z niebytu i szybko tam wraca, czemu towarzyszy często przerażenie. Podkreślają również, żez powodu hegemonii kolosalnej populacji homo sapiens sapiens postępuje niespotykana wcześniejanihilacja biosfery. Radykalni zwolennicy tego stanowiska opowiadają się za ekstynkcją, dobrowolnym wymarciem naszego gatunku. Uważają to za najlepsze rozwiązanie problemów ludzkichi szansę dla całej planety na powrót do równowagi. Stanowisko, tak sprzeczne z głównym nurtemkulturowym, jest zazwyczaj ignorowane, stygmatyzowane, wykluczane i tabuizowane
Keywords: antropocentryzm; antynatalizm; pronatalizm; przeludnienie