Obecny, przewidywany oraz idealny obraz polskiej edukacji seksualnej w ocenie edukatorek seksualnych i nauczycielek wychowania do życia w rodzinie - Chmielewska, Dominika (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Nauk Społecznych. Instytut Socjologii, 2021)
Artykuł prezentuje rezultaty badań dotyczących społeczno-kulturowych, prawnych oraz administracyjnych uwarunkowań edukacji seksualnej. Badania miały na celu poznanie doświadczeń zawodowych osób bezpośrednio z nią związanych. Przeprowadzono częściowo ustrukturyzowane wywiadyz edukatorkami seksualnymi i nauczycielkami wychowania do życia w rodzinie mieszkającymiw Warszawie. Jak się okazało w trakcie konstruowania próby oraz gromadzenia danych, edukowanie w obszarze seksualności jest zajęciem sfeminizowanym, brakuje edukatorów-mężczyzn. Tekst przybliża polską edukację seksualną w trzech aspektach – jej obecny i idealny obraz, a także przyszłość, jaka, zdaniem kobiet uczestniczących w badaniu, może ją czekać. W Polsce trwa spór o edukację seksualną, ma miejsce polaryzacja podejścia do tego tematu. Respondentki oceniają obecną sytuację społeczną negatywnie, określają ją jako „nagonkę na edukację seksualną”. Przyszłość widzą w czarnych barwach, jednak robią wszystko, by dzieci i młodzież – najważniejsi odbiorcy ich działań – miały dostęp do wiedzy na najwyższym poziomie. Zostały również zaprezentowane opinie uczestniczek badania na temat tego, jak powinna wyglądać edukacja seksualna w idealnej odsłonie.
Keywords: edukatorki seksualne; formalna edukacja seksualna; nauczycielki wychowania do życia w rodzinie; seksualność