Zrobić coś dla czyjegoś dobra. Analiza formalnoznaczeniowa i kulturowa na materiale polskim i rosyjskim - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2005)
Temat Życzliwość i agresja w Języku i kulturze zakłada - poza możliwościamiistniejącymi w systemach niewerbalnych - przede wszystkim ujęcia językowo manifestowanychzagadnień życzliwości i agresji. Chodzi tu zarówno o płaszczyznęzachowań werbalnych, a więc stanowisko pragmalingwistyczne dotyczące użyć języka,w której mieszczą się m.in. różnorodne, zwłaszcza etykietalne, grzecznościowei niegrzecznościowe akty obcowania językowego.
Keywords: język polski - zwroty grzecznościowe; język rosyjski - zwroty grzecznościowe; socjolingwistyka; przysłowia rosyjskie; przysłowia polskie