Porównania niegradacyjne: klasyfikacja wykładników - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2003)
Artykuł ma na celu ujęcie porównań niegradacyjnych przez naświetlenie relacji podobieństwa i różnicy wyznaczanych przez kategorię aequatiwu i differentiwu, zmierzając ostatecznie do typologicznego ukazania ich wykładników. W rezultacie przedkładana klasyfikacja wykładników fomrnlnych kategorii umożliwi określenieswoistości określonych języków naturalnych względem innych języków, tzn. pozwoli ustalić zakres i specyfikę właściwego im językowego oglądu rzeczywistości wyrażanego za pomocą pojęcia symiłatywności .
Keywords: porównania niegradacyjne