Opis uwarunkowań zewnętrznych etnolektów (na przykładzie obecnej sytuacji językowo-etnicznej w Polsce) - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2001)
Celem głównym pracy jest naświetlenie wybranych problemów odnoszących się do opisu uwarunkowań zewnętrznych etnolektów z punktu widzenia ustaleń lingwistyki ekologicznej. Problematyka ta przedstawiona zostanie na podstawie materialowo- egzemplifikacyjnego poświadczenia obecnej sytuacji językowej obszaru Polski z jednoczesnym uwzględnieniem założeń jej integracji z Unią Europejską, na terenach kontaktowych bowiem szczególnie wyraziście zauważalna jest rozdzielność etnicznokulturowa, etnicznojęzykowa, religijnowyznaniowa, socjalnoekonomicznaitd.
Keywords: identyfikacja językowa; etnolekty