Endo i egzoetnonimy na polsko - słowiańskich pograniczach językowo - kulturowych - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2000)
Celem niniejszej pracy jest klasyfikacyjne przedstawienie nazw etnicznych funkcjonujących obecnie na polsko-słowiańskich pograniczach językowo-kulturowych, ze szczególnym uwzględnieniem wschodniego pasa granicznego. Rozpatrywane obszary styków ze względu na sąsiedztwo bądź przemieszanie odmiennych grup narodowościowych lub etnicznych są wyjątkowo „narażone”na pojawianie się dwóch rodzajów nazw etnicznych: endoetnonimów oraz egzoetnonimów.
Keywords: endoetnonimy; egzoetnonimy