Educational function of the police. The Polish perspective - Magda, Ernest (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Artykuł stanowi próbę wykazania, że obok klasycznych funkcji Policji takich, jak funkcja prewencyjna i funkcja represyjna dynamicznie rozwija się nowa funkcja – wychowawcza. Zmiany społeczno-polityczne w Polsce po roku 1989 spowodowały odrodzenie się formacji policyjnej, gdzie kluczowe znaczenie miała zmiana wizerunku policjanta w percepcji społecznej i oczekiwania, że Policja na nowo zdefiniuje swoją misję w duchu idei Community Policing na rzecz działań proaktywnych w środowisku lokalnym. W artykule wskazano na podstawy prawne umożliwiające rozwój działalności pedagogicznej policjantów demaskując przy tym przeszkody organizacyjne i mentalne, które tę działalność utrudniają. Rekomendacje do praktyki wprowadzone w końcowej części opracowania mogą stanowić wskazówkę jak skutecznej kształtować kulturę pedagogiczną policjantów.
Keywords: policja polska; kultura pedagogiczna; wychowanie; środki oddziaływania wychowawczego; działalność edukacyjno-profilaktyczna