Bringing up a child with autism. Parental stress and burnout syndrome in a time perspective context - Kossewska, Joanna (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Rodzice dzieci z ASD doświadczają przewlekłego stresu oraz wypalenia rodzicielskiego ze względu na duże obciążenie związane z wychowaniem dziecka. Zrównoważana perspektywa temporalna stanowi zasób osobowy ułatwiający radzenie sobie z obciążeniami i stresem. Nieliczne jeszcze publikacje dostarczają danych na temat wzorca perspektyw temporalnych występującego u rodziców dzieci z ASD.
Keywords: perspektywa temporalna; terapia perspektyw temporalnych; zaburzenia ze spektrum autyzmu; ASD; rodzice; stres; wypalenie rodzicielskich sił