Psychologiczne problemy rodzin dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - Roszkowska, Agnieszka; Trepka–Starosta, Justyna (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Diagnoza autyzmu jest ogromnym szokiem dla rodziców. Rodzice muszą uporać się z wieloma problemami psychicznymi, ale także materialnymi oraz terapeutycznymi związanymi z zaburzeniami ich dziecka. Zwłaszcza na początku, kiedy oczekują na diagnozę, często nie wiedzą lub też nie dopuszczają do siebie myśli, co będzie z dzieckiem i rodziną. Opieka i wychowanie potomka z zaburzeniami ze spektrum autyzmu wiąże się z ogromnym obciążeniem psychicznym, emocjonalnym oraz materialnym całej rodzin
Keywords: rodzina; zaburzenia ze spektrum autyzmu; stres psychologiczny