Prawne aspekty ograniczonej decyzyjności rodzica zastępczego wobec dziecka - Wilk, Aleksandra (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Ograniczenie władzy rodzicielskiej poprzez umieszczenie dziecka w rodzinie zastępczej wywołuje m.in. skutki w zakresie rozdzielenia praw i obowiązków między rodzicami zastępczymi a rodzicami biologicznymi. Rodzice biologiczni zachowują bowiem niektóre uprawnienia rodzicielskie. Brak wystarczająco jednolitych i precyzyjnych regulacji prawnych określających zakres praw i obowiązków obu rodzin może powodować realne trudności w prawidłowym wypełnianiu ról rodzicielskich, gdy pomiędzy rodzinami nie ma porozumienia.
Keywords: dziecko; rodzina zastępcza; ograniczona władza rodzicielska; przedstawiciel ustawowy